A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Perenbladgalmug

Perenbladgalmug; deze fragiele drie mm grote mug behoort tot de galmuggenfamilie. Deze galmug overwintert als larve in een cocon in de grond.

herkennen galmug
Galmug legt eieren, foto: Sarefo - CC BY-SA 4.0

Perenbladgalmug (Dasineura pyri). Deze fragiele drie mm grote mug behoort tot de galmuggenfamilie (Cecidomyiidae). Deze galmug overwintert als larve in een cocon in de grond. Na verpopping in april legt de mug eieren in de toppen van de nog jonge perenscheuten. De larven zuigen plantensap uit het jonge blad, waardoor kleine groengele gallen ontstaan. Het blad blijft opgerold, gallen en blad sterven af en het blad wordt zwart. Het aangetaste perenblad verdroogt en valt af.
De perenbladgalmug kent drie generaties per jaar.
Oorwormen, roofwantsen en sluipwespen zijn de natuurlijke vijanden van de perenbladgalmug.

Vindplaats

Remedie

Aangetast blad verwijderen.
Roofwantsen, een natuurlijke vijand, zijn in de handel verkrijgbaar.

Preventie

Een toompje kippen tussen de perenbomen in het vroege voorjaar als de perenbomen nog niet uitgelopen zijn kan aantasting door de perenbladgalmug voorkomen: de kippen zoeken de cocons met de  larven in de aarde rond de perenbomen en vreten ze op.
Zorg dat de natuurlijke vijanden van de perenbladgalmug – oorwormen, sluipwespen en roofwantsen – zich thuisvoelen. Een bloemrijke omgeving trekt roofwantsen aan. Een omgekeerde bloempot met wat stro erin of een paar dahlia’s trekken oorwormen aan.