A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Gewone pad

De gewone pad behoort tot de familie van echte padden en is met z’n plompe vorm in vrijwel heel Europa een bekende verschijning.

Ook bekend als:
Bruine pad

Gewone pad herkennen
Gewone pad, foto: Armin Kübelbeck - CC-BY-SA
herkennen zieke pad
Gewone pad met eitjes van de groene paddenvlieg, foto: René van den Heuvel

Deze pad is het slachtoffer van de groene paddenvlieg (Lucilia bufonivora). Deze vlieg legt haar eieren bij voorkeur in de neusgaten van de pad. Na het uitkomen van de eieren eten de larven delen van de neus weg, waarna ze zich nestelen in de neusholte om zich van daaruit  te voeden met de ogen, hersenen en andere weke delen. Uiteindelijk sterft de pad een akelige dood.

Gewone pad (Bufo bufo) is een kikker behorend tot de familie van echte padden (Bufonidae). De gewone pad is met z’n plompe vorm in heel Europa een bekende verschijning – behalve in Ierland en IJsland.
De gewone pad wordt in onze gematigde streken zo’n 11 cm groot; in de warmere landen kunnen ze uitgroeien tot ruim 15 cm. De pad heeft oranjegele ogen met een horizontale, spleetvormige pupil. De pad heeft een bruine (soms donkere, soms lichte) huid, voorzien van wratten. De buik is grijswit en gemarmerd. Het mannetje is een paar cm kleiner dan het vrouwtje. In gevangenschap kan een pad ongeveer 35 jaar oud worden – in de vrije natuur (ziekte, roofvogels, verkeer) is dat een stuk minder: 10 tot 12 jaar.
De gewone pad leeft van insecten, slakken, spinnen, mieren en regenwormen. Ook uit het nest gevallen jonge vogels, muizen en naaktslakken schuwt de gewone pad niet.
Vogels (reiger, buizerd, bosuil) hebben het op padden voorzien.
De gewone pad is in begroeide, enigszins vochtige omgevingen (graslanden, bermen, bosranden, veengebieden) te vinden. Overdag houden ze zich schuil op schaduwrijke plekken onder stenen, struiken en bladhopen.
Voor de voortplanting is (zoet) water nodig: bij voorkeur stilstaand met veel onderwaterbeplanting waarin het vrouwtje in lange doorzichtige strengen de eieren afzet. De gewone pad legt haar eieren in het water waar ze geboren zijn. Dat houdt dat padden in het prille voorjaar massaal op weg gaan naar hun geboortewater. Dit is de paddentrek, waarbij veel verkeersslachtoffers onder de padden vallen.

Vindplaats

  • Algemeen

Remedie

De gewone pad eet insecten, slakken en larven; verwijder een eventueel aangetroffen pad niet.

Preventie

Niet van toepassing.