A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Entyloma

Entyloma behoort tot de brandschimmels.

Ook bekend als:
Bladvlek (dahlia)

herkennen aantasting op bladeren
Door entyloma aangetast speenkruidblad, foto: Björn S - CC BY-SA 2.0

Entyloma behoort tot de brandschimmels. Bladvlek op dahlia’s wordt veroorzaakt door Entyloma dahliae, een van de 180 soorten van deze brandschimmel. Entyloma dahliae veroorzaakt blauwgroene vlekken op bladeren, de vlekken worden bruin en verdrogen vanuit het midden.
Entyloma begint als bleke vlekken op de onderste bladeren tijdens koele, natte perioden met veel regenval. In het midden van de grijzige vlekken ontstaan licht tot donkerbruine vlekken. Met het rijpen van de schimmel verschijnen er sporen op het oppervlak van de vlekken. Deze schimmel verspreidt zich alleen onder vochtige, koele omstandigheden. Deze brandschimmel kan ook zonnebloemen, gaillardia en calendula infecteren – zowel in de tuin als in de kas.
Entyloma overwintert in de grond en kan via geïnfecteerde aarde die met de opgegraven knollen meekomt gezonde knollen infecteren.

Vindplaats

  • Dahlia
  • Goudsbloem (Calendula)
  • Gaillardia
  • Zonnebloem

Remedie

Verwijder en vernietig het aangetaste blad. In de professionele bloementeelt  worden fungiciden toegepast om verdere infecties te voorkomen.

Preventie

Zorg voor voldoende zonlicht en lucht rond de planten. Giet tijdens koele periodes geen water op de bladeren, maar op de grond.
Zorg voor een open bladerdek bij kasteelt en een goede luchtcirulatie. Irrigeer de grond in de kas in plaats van gieten.
Klop meegekomen aarde bij het opgraven de knollen weg.