A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Bastscheuren

Bastscheuren kan verschillende oorzaken hebben.

herkennen scheuren in de bast
Verticale scheuren in de bast, foto: Saundra Winokur

Bastscheuren kan verschillende oorzaken hebben:
Vorst: ’s nachts bevriest het water in de bast, waarbij de bast door de druk van het bevroren water (ijs neemt meer ruimte in dan water) openbarst. Een dergelijke scheur wordt vorstscheur genoemd. Een tweede mogelijkheid is dat als de bast bij vorst afwisselend krimpt en op warme dagen uitzet, er scheuren ontstaan. Een boom met een vorstscheur loopt overigens geen gevaar en kan nog vele  jaren mee.
Torsie: dit komt vooral voor bij fruitbomen (appels, peren, pruimen) waarvan de takken vol hangen met fruit. De takken kunnen dermate zwaar worden dat de tak van de stam scheurt of dat er verticale (torsie-) scheuren in de stam ontstaan.
Blikseminslag: vaak is er dan niet alleen een scheur ontstaan, maar is de stam (meestal van grote, volwassen bomen) volledig doorklieft.
Zon: sommige bomen (linde, beuk) zijn gevoelig voor zonnebrand, waardoor bastscheuren optreden. Zonnebrand ontstaat door een combinatie van veel zon, een hoge temperatuur en droogtestress van de boom, waardoor de temperatuur van de bast teveel oploopt (> 40°C) en er weefselschade ontstaat.

Bomen met een dunne bast zijn gevoelig voor scheuren.

Vindplaats

Remedie

Niet alle scheuren hoeven behandeld te worden: groeischeuren zijn in de regel onschuldig. Echt open gebarsten bast (vorst) kunnen met wondbalsem behandeld worden.  Scheuren als gevolg van zonnebrand moeten worden schoongekrabd en met wondbalsem behandeld.

Preventie

Zonnebrand bij linde en beuk kan voorkomen worden door bij de aanplant de stam met jute te omwikkelen. Dat moet ook gebeuren als er door snoei een deel van de stam plotseling aan de zomerzon wordt blootgesteld.