A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Appelbloesemkever

Appelbloesemkever; de 3 mm grote kevers komen voor op appelbomen. De kevers leggen hun eieren in de bloemknoppen.

herkennen appelbloesemkever
Appelbloesemkever, foto: AfroBrazilian - CC BY-SA 4.0

Appelbloesemkever (Anthonomus pomorum). Deze 3 mm grote kevers komen voor op appelbomen. De kevers zuigen plantensap uit de bloesem en leggen eieren (één ei per bloem) in de bloemknoppen. Na ruim een week verschijnt de larve en deze vreet aan het vruchtbeginsel van de knop en verpopt na enkele weken in de lege bloemknop. Het kevertje vreet zich een weg uit de bloemknop naar buiten, waarna de resten van de bloemknop verdrogen.
De appelbloesemkever overwintert onder loszittende stukken schors.
De schade door de appelbloesemkever kan – vooral in jaren met een slechte bloei – groot zijn. In het verleden werd deze kever als nuttig beschouwd omdat deze voor een natuurlijke vruchtdunning zorgt.

Vindplaats

Remedie

Lastig te bestrijden; zodra kleine gaatjes in de kroonblaadjes zichtbaar worden, op de larven van appelbloesemkevers controleren en deze verwijderen.
Aangetaste bloesem van appelbomen in moes- en siertuin kan het beste worden weggeknipt. In de verdroogde bloemknoppen zit de larve of het kevertje. Door de aangetaste bloesem te verwijderen, zullen het volgende jaar minder appelbloesemkevers op de appelboom te vinden zijn.

Preventie

Zorg voor een vogelvriendelijke omgeving: vogels eten insecten waaronder de appelbloesemkever.

Verwante onderwerpen